Skip directly to content

ZNAKI LYMSKE BORELIOZE


ZNAKI LYMSKE BORELIOZE

Najpogostejši znak lymske borelioze je značilen rdeč obročast madež na mestu vboda klopa. Značilen madež, strokovno imenovan erythema migrans, se običajno pojavi nekaj dni do tednov po vbodu klopa. Rdeč madež se širi navzven, na sredini sčasoma zbledi in tako dobiva obliko obroča.(1) Ko na koži najdemo klopa in je koža okoli njega pordela, naj nas ne zgrabi panika. Če smo prepričani, da klop ni prisesan več kot en dan, je skrb skoraj zagotovo odveč. V takih primerih gre največkrat za alergijo ali toksično reakcijo. (2)

BORELIJSKI MADEŽ

Borelijski madež je največkrat večji od petih centimetrov, z ostrimi robovi, ovalne ali okrogle oblike, včasih je lahko tudi nepravilne oblike ali manjši. Nekatere bolnike izpuščaj srbi, peče ali celo boli. Po nekaj tednih ali mesecih rdeč madež izgine tudi brez antibiotičnega zdravljenja. Treba je vedeti, da se izpuščaji, podobni primarnemu, lahko pojavijo tudi drugje po telesu, kar kaže na razširitev bakterije po telesu.(1) Značilen izpuščaj je v Sloveniji poročan pri skoraj vseh zabeleženih primerih okužbe, leta 2014 na primer kar pri 99,6 % bolnikov. Vsak sum na lymsko boreliozo je treba resno preučiti in pojav značilne rdečine pokazati zdravniku. Če bolnik namreč ni deležen pravočasnega zdravljenja z antibiotiki, se lahko bolezen razvije in ima resne posledice.(3)

GRIPI PODOBNI ZNAKI

Pri nekaterih bolnikih se že kmalu po vbodu klopa pojavijo gripi podobni znaki: povišana telesna temperatura, močan glavobol, slabost, bolečine v mišicah ali sklepih. To nakazuje, da se je bakterija z mesta vboda razširila po telesu! (1)

DRUGI ZNAKI BOLEZNI

Ljudje večinoma že dobro prepoznamo značilno rdečino, saj nas na nevarnosti vboda okuženega klopa zdravstveni delavci vsako pomlad znova opozarjajo. Manj znani pa so drugi možni simptomi lymske borelioze. Po vbodu klopa lahko bolniki zatipajo borelijski limfocitom – mehko, nebolečo oteklino ali vozlič, ki se običajno pojavi na uhljih, ušesni mečici, prsnih bradavicah ali genitalnem področju. Borelijski limfocitom lahko doseže velikost tudi do 5 centimetrov.(1) V pozni fazi bolezni se lahko pojavijo resne spremembe na sklepih, živčevju in srcu. (3)

  • Ogrinc K. Prizadetost kože. V: Maraspin Čarman V, Strle F, ur. Lymska borelioza 2012. Ljubljana: Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja, Univerzitetni klinični center Ljubljana: Združenje za infektologijo pri Slovenskem zdravniškem društvu; 2012. p. 45-51.
  • Bogovič P. Solitarni erythema migrans. V: Maraspin Čarman V, Strle F, ur. Lymska borelioza 2012. Ljubljana: Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja, Univerzitetni klinični center Ljubljana: Združenje za infektologijo pri Slovenskem zdravniškem društvu; 2012. p. 52-53.
  • Nacionalni inštitut za javno zdravje. Lymska borelioza - razširjenost in zaščita. Dostopno na: http://www.nijz.si/sl/lymska-borelioza-razsirjenost-in-zascita. 20. 3. 2018.