Skip directly to content

LYMSKA BORELIOZA IN OTROCI


LYMSKA BORELIOZA IN OTROCI

Po statistiki sodeč so lymski boreliozi od otrok še posebej izpostavljeni najmlajši otroci: predšolski in učenci osnovnih šol. (1)

ZNAKI BOLEZNI PRI OTROCIH

Lymska borelioza se pri otrocih najpogosteje pokaže na koži, kjer se pojavi značilen obročast izpuščaj. Oboleli otroci pogosto tožijo, da so utrujeni, nekateri imajo tudi vročino, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih. Pri otrocih se sicer pogosteje kot pri odraslih pojavi tudi zatrdlina oziroma vozlič, ki se imenuje borelijski limfocitom. Ta vozlič je navadno lociran na ušesni mečici. (2) Za pediatrične bolnike je značilno še, da se jim mnogo pogosteje kot odraslim bolezen pokaže z več sočasnimi kolobarjastimi izpuščaji po telesu. (3) Zato moramo biti pri otrocih posebej pozorni na kakršnekoli nepojasnjene madeže na telesu. To velja tudi, če vboda klopa na otroku sploh nismo opazili. Enako kot pri odraslih tudi za otroke velja, da je mogoče bolezen v začetni fazi uspešno zdraviti z ustreznimi antibiotiki.(1) Če okuženi otroci niso deležni ustreznega zdravljenja, lahko tako kot odrasli tudi otroci utrpijo kasno boreliozo, ko bolezen prizadene srce, sklepe, živčevje, oči in kožo, a je pri otrocih to redko. (2,4) Borelijski meningitis se začne z glavobolom, otrdelim vratom, lahko tudi s slabostjo. (2) V strokovni literaturi najdemo primere opisov pediatričnih bolnikov z zaradi borelioze okvarjenim obraznim živcem, lymskim artrtitisom, vnetjem srca ali strokovno lymskim karditisom in drugimi hudimi bolezenskimi stanji. Tako kot pri odraslih je lahko tudi pri otrocih zaradi lymske borelioze prizadeto živčevje. (2) Temu rečemo tudi lymska nevroborelioza. (5)

  • Nacionalni inštitut za javno zdravje. Lymska borelioza – razširjenost in zaščita. Dostopno na: http://www.nijz.si/sl/lymska-borelioza-razsirjenost-in-zascita. 20. 3. 2018.
  • Arnež M. Značilnosti lymske borelioze pri otrocih. V: Maraspin Čarman V, Strle F, ur. Lymska borelioza 2012. Ljubljana: Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja, Univerzitetni klinični center Ljubljana: Združenje za infektologijo pri Slovenskem zdravniškem društvu; 2012. p. 123-130.
  • Lah L L. Multipli erythema migrans pri otroku. V: Maraspin Čarman V, Strle F, ur. Lymska borelioza 2012. Ljubljana: Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja, Univerzitetni klinični center Ljubljana: Združenje za infektologijo pri Slovenskem zdravniškem društvu; 2012. p. 131-133.
  • Ogrinc K. Patogeneza lymske borelioze. V: Maraspin Čarman V, Strle F, ur. Lymska borelioza 2012. Ljubljana: Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja, Univerzitetni klinični center Ljubljana: Združenje za infektologijo pri Slovenskem zdravniškem društvu; 2012. p. 37-41.
  • Cimperman J. Prizadetost živčevja. V: Maraspin Čarman V, Strle F, ur. Lymska borelioza 2012. Ljubljana: Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja, Univerzitetni klinični center Ljubljana: Združenje za infektologijo pri Slovenskem zdravniškem društvu; 2012. p. 67-71.