Skip directly to content

POSLEDICE LYMSKE BORELIOZE


Zdravljenje lymske borelioze je potrebno v vseh obdobjih bolezni, najbolj učinkovito pa je v zgodnjem obdobju.(1) Če zamudimo začetek bolezni in je lymska borelioza zdravljena šele v pozni fazi, antibiotiki ne pomagajo več tako dobro in bolezenski znaki ostajajo. Zdravniki menijo, da so v tem primeru tkiva že nepopravljivo poškodovana.(2)

VPLIV NA BOLNIKOVO ŽIVLJENJE

Poleg telesnih znakov lymska borelioza lahko povzroči tudi motnje v razmišljanju, čustvovanju in vedenju. To bolnike včasih tako prizadene, da postanejo nesposobni za vsakdanja dela. Ob ustreznem antibiotičnem zdravljenju pri mnogih bolnikih lahko tudi te težave minejo. Pri nekaterih bolnikih z lymsko boreliozo se razvije celo anksioznost, depresija, obsesivno-kompulzivna motnja ali agresivnost, vendar se stanje pogosto izboljša po jemanju ustreznih antibiotikov. (3)

POST-LYMSKI SINDROM IN KRONIČNA BORELIOZA

Nekateri bolniki imajo težave še več kot pol leta po koncu terapije. Za primere zelo hudih težav Ameriško združenje za infekcijske bolezni uporablja izraz sindrom prebolele lymske borelioze. Bolniki povedo, da imajo dolgotrajne glavobole, bolečine v mišicah in sklepih, slabšo zbranost in slabši spomin. Zdravniki imajo zelo različno mnenje, kaj storiti v takih primerih. Nekateri zagovarjajo uporabo antibiotikov, češ da so morda bakterije še vedno prisotne v tkivih bolnika. Drugi menijo, da v teh primerih uporaba antibiotikov ni smiselna. (4) Kronična lymska borelioza je bila v Evropi včasih diagnoza za pozno fazo bolezni, ko simptomi izbruhnejo dolgo po vbodu klopa. V zadnjih letih pa se ta izraz vse pogosteje uporablja za primere, ko bolezni z laboratorijskimi preiskavami ni mogoče potrditi, bolniki pa navajajo težave, ki jih je mogoče zaslediti tudi pri lymski boreliozi, kot so utrujenost, bolečine v mišicah in sklepih in tako naprej. (1)

NI VSE BORELIOZA

Zadnja leta lahko pogosto slišimo pripovedi posameznikov, kako jim je nediagnosticirana lymska borelioza uničila zdravje in življenje. Eden izmed vodilnih slovenskih strokovnjakov za infekcijske bolezni, prof. dr. Franc Strle, svari pred tem, da bi ljudje vse svoje nepojasnjene zdravstvene težave pripisali neodkriti lymski boreliozi. Opozarja, da v Združenih državah Amerike in Evropi nekateri lymsko boreliozo prikazujejo kot zahrbtno bolezen, ki praviloma preide v kronično obliko. Po njegovem mnenju se za tem pogosto skriva zgolj želja po zaslužku. (5)

  • Rojko T. Pristopi k zdravljenju lymske borelioze. V: Maraspin Čarman V, Strle F, ur. Lymska borelioza 2012. Ljubljana: Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja, Univerzitetni klinični center Ljubljana: Združenje za infektologijo pri Slovenskem zdravniškem društvu; 2012. p. 193-203.
  • Strle F. Zdravljenje Lymske borelioze z antibiotiki. Med razgl. 1995; 34: 501-509.
  • Pruša K. Nevropsihološki deficit pri bolnikih z lymsko boreliozo. Psihološka obzorja. 2001; 10 (3): 119-126.
  • Stupica D. Simptomi in znaki po preboleli lymski boreliozi. V: Maraspin Čarman V, Strle F, ur. Lymska borelioza 2012. Ljubljana: Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja, Univerzitetni klinični center Ljubljana: Združenje za infektologijo pri Slovenskem zdravniškem društvu; 2012. p. 173-180.
  • Strle F. Predgovor. V: Maraspin Čarman V, Strle F, ur. Lymska borelioza 2012. Ljubljana: Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja, Univerzitetni klinični center Ljubljana: Združenje za infektologijo pri Slovenskem zdravniškem društvu; 2012. p. 9-11.