Skip directly to content
ZAŠČITA PRED KLOPI

Najboljša zaščita pred vbodom klopa je izogibanje njegovemu okolju.(1) Klopi imajo najraje listnate in mešane gozdove z bogatim podrastjem. A ker domujejo tudi na vrtovih, travnikih, igriščih, sprehajalnih poteh in v parkih, se klopom praktično ni mogoče izogniti. (2) 

ODRECITE JIM GOSTOLJUBJE

Ker si torej življenjski prostor neizogibno delimo s klopi, imejmo vedno v mislih, kako bi jim najlažje odrekli gostoljubje. Če se bomo v naravo odpravili z dolgimi rokavi in hlačnicami, ki bodo zataknjene v čevlje, bomo s tem pokrili večji del kože in klopom otežili dostop. Oblačila naj bodo svetla, da bomo klopa na njih lažje opazili. Kljub pokriti koži uporabimo še sredstva, katerih vonj odganja klope. To so repelenti, ki sicer niso vedno najbolj učinkoviti, a če jih bomo uporabljali skladno z navodili proizvajalca, bo njihova učinkovitost boljša. (1)

DOSLEDNO PREGLEDOVANJE

Po povratku domov se temeljito pregledamo, posebno predel za ušesi, lasišče, stopala, kolena, dimlje, popek, roke in dlani ter se stuširamo in si umijemo glavo. Pregledamo tudi oblačila, ki jih po možnosti tudi operemo. Posebej temeljito pregledamo otroke in jih naučimo, da se po povratku iz narave vedno tudi sami podrobno pregledajo!(2)

DRUGI UKREPI

Med nespecifične ukrepe za preprečevanje okužbe z virusom klopnega meningoenecefalitisa (KME) sodi tudi prekuhavanje mleka in izogibanje uživanju surovega mleka in mlečnih izdelkov, saj se lahko tudi s tem okužimo s KME. In še: naš vrt in dvorišče bosta klopom manj prijazna, če bosta redno pokošena, in če bomo odpadlo listje redno odstranjevali.(1)

KLOPA ČIM PREJ ODSTRANITE

Če se je klopu vendarle uspelo prisesati na našo kožo, ga čim prej odstranimo. Za prenos virusa KME na gostitelja klop sicer potrebuje zelo malo časa. Virus se namreč nahaja v njegovi slini, zato ga na gostitelja, tudi človeka, lahko prenese že v nekaj minutah. Naše možnosti, da bi okužbo z virusom KME preprečili s hitrim odstranjevanjem prisesanega klopa, so torej manjše. Drugače je s prenosom bakterij, ki povzročajo lymsko boreliozo in humano granulocitno anaplazmozo. Ker potrebujejo klopi za prenos bakterij na gostitelja 24 do 72 ur, je zelo pomembno, da prisesanega klopa čim prej odstranimo.(1) Kako to storiti? Prisesanega klopa zagrabimo s koničasto pinceto čim bliže koži in ga počasi izvlečemo. Če del klopa v koži ostane, odstranimo tudi tega. Pri odstranjevanju klopa ne uporabljamo krem, olj ali kakršnihkoli mazil.(2)  

 

ZAŠČITA PRED KLOPI

  • Stupica D. Preprečevanje klopnega meningoencefalitisa in humane granulocitne anaplazmoze – nespecifični ukrepi. V: Lotrič-Furlan S, Maraspin Čarman V, Strle F, ur. Klopni meningoencefalitis in humana granulocitna anaplazmoza 2014. Ljubljana: Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja, Univerzitetni klinični center: Združenje za infektologijo pri Slovenskem zdravniškem društvu; 2014. p 235-237.
  • Nacionalni inštitut za javno zdravje. Toplejše vreme poveča nevarnost okužbe s povzročitelji bolezni, ki jih prenašajo klopi. Dostopno na: http://www.nijz.si/sl/toplejse-vreme-poveca-nevarnost-okuzbe-s-povzrocitelji-bolezni-ki-jih-prenasajo-klopi. 27. 3. 2018.
23 January, 2017