Skip directly to content
POZOR, KLOPI! (POKLICI IN AKTIVNOSTI V NARAVI)

Klopi ne izbirajo, prežijo na staro in mlado, najraje pa na ljudi, ki so veliko v naravi. Naj gre za sprehajalce, tekače, aktivne ljudi, ki se radi rekreirajo na prostem, vodnike psov, razposajene otroke, dijake in študente na praktičnem pouku ali ljudi, ki opravljajo svoje delo pretežno na prostem. Teh poklicev ni malo in zanje je zaščita v obliki obveznega cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) zakonsko predpisana. Zakonsko obvezno cepljenje za poklicno izpostavljene ljudi je v veljavi že od leta 1986, obvezno cepljenje za dijake in študente, ki so okužbi izpostavljeni med šolanjem, pa je v veljavi od leta 1990. (1) KME je tudi edina klopna bolezen, ki jo lahko z ustrezno zaščito učinkovito preprečimo, pred lymsko boreliozo in ostalim klopnim boleznim učinkovite zaščite namreč ni. Edina možna zaščita proti večini klopnih bolezni je izogibanje vbodom klopov.(2)

IZOGIBANJE VBODU KLOPA

Izogibanje vbodu klopa dejansko pomeni izogibanje stiku z rastlinjem in odpadlim listjem, kar pa je v praksi neizvedljivo, saj je gibanje v naravi za mnoge neizogibno, za nekatere prijetno, za vse pa koristno. Zato je priporočljivo preventivno ravnanje, kot je nošenje svetlih oblačil z dolgimi rokavi in hlačnicami, zataknjenimi v nogavice ali čevlje, ter uporaba, sicer ne vedno učinkovitih, repelentov ter dosledno tuširanje in pregledovanje telesa po povratku domov. Vse preventivne ukrepe še posebej temeljito izvajamo pri otrocih. Če klopa najdemo, ga moramo čimprej odstraniti. Različni povzročitelji bolezni se med sesanjem klopa sicer različno hitro prenesejo na gostitelja. Virus klopnega meningoencefalitisa (KME), ki je v klopovi slini, se na gostitelja prenese že v nekaj minutah. Zato zgodnje odstranjevanje klopov manj uspešno preprečuje okužbo z virusom KME kot denimo okužbo z borelijami. Med ukrepe proti okužbi z virusom KME sodi tudi dosledno prekuhavanje mleka in izogibanje surovemu mleku in mlečnim izdelkom.(3)

OBVEZNO CEPLJENJE PROTI KME

Zakon o nalezljivih boleznih in Pravilnik o cepljenju, zaščiti z zdravili in varstvu pred vnosom in razširjenjem nalezljivih bolezni ter vsakoletni Program imunoprofilakse in kemoprofilakse določata, da je cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu obvezno za ljudi, ki so pri svojem delu ali praktičnem pouku izpostavljeni okužbi z virusom klopnega meningoencefalitisa. Cepljenje za zaposlene, ki so izpostavljeni okužbi z virusom KME, opravijo na podlagi izjav o varnosti z oceno tveganj posameznih delovnih mest, ki jih zagotovijo delodajalci. Cepljenje svojih zaposlenih plača delodajalec. Obvezno cepljenje dijakov in študentov, ki so virusu KME izpostavljeni med opravljanjem praktičnega pouka pa gre v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja. Med poklice, ki so posebno izpostavljeni nevarnosti okužbe s KME, zagotovo sodijo kmetje, gozdarji, vinogradniki, komunalni delavci, veterinarji, geodeti in mnogi drugi.(1)

 

  • Strle F. Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu. V: Lotrič-Furlan S, Maraspin Čarman V, Strle F, ur. Klopni meningoencefalitis in humana granulocitna anaplazmoza 2014. Ljubljana: Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja, Univerzitetni klinični center: Združenje za infektologijo pri Slovenskem zdravniškem društvu; 2014. p. 239-245.
  • Nacionalni inštitut za javno zdravje. Toplejše vreme poveča nevarnost okužbe s povzročitelji bolezni, ki jih prenašajo klopi. Dostopno na: http://www.nijz.si/sl/toplejse-vreme-poveca-nevarnost-okuzbe-s-povzrocitelji-bolezni-ki-jih-prenasajo-klopi. 27. 3. 2018.
  • Stupica D. Preprečevanje klopnega meningoencefalitisa in humane granulocitne anaplazmoze – nespecifični ukrepi. V: Lotrič-Furlan S, Maraspin Čarman V, Strle F, ur. Klopni meningoencefalitis in humana granulocitna anaplazmoza 2014. Ljubljana: Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja, Univerzitetni klinični center: Združenje za infektologijo pri Slovenskem zdravniškem društvu; 2014. p 235-237.
23 January, 2017